Inleiding
Na een operatie, acne, brandwonden of ander trauma kunnen littekens overblijven die lelijk, pijnlijk of dikker zijn geworden. Een litteken is geschrompeld bindweefsel op een plaats waar de huid beschadigd is geweest. Afhankelijk van de soort en aard van de verwonding reageert het lichaam met de aanmaak van bindweefsel. Soms raken littekens verkleefd aan het onderliggende weefsel.
Wondgenezing
De wondgenezing bestaat uit 3 fasen:
1. Ontstekingsfase. De ontstekingsfase duurt 1 tot 4 dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint de eigenlijke wondgenezing waarbij littekenweefsel en collageen vezels worden aangemaakt.
2. De regeneratiefase. De duur van deze fase is 4 dagen tot 3 weken. Bloedvaatjes, collageen vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen.
3. De rijpingsfase. Deze fase begint vanaf 3 weken en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collageen vezels. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler.
Littekens ontstaan als de wondgenezing wordt verstoord. Zo’n verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Ook de plaats op het lichaam kan de wondgenezing bemoeilijken, met name op bewegelijke plekken zoals knie, heup, borstkas etc. Meestal geneest een wond normaal. Er ontstaat een litteken en die is vaak roder en donkerder is van kleur, na verloop van tijd kleurt het met de huid mee en wordt het minder zichtbaar.
Verschillende soorten littekens
Er zijn verschillende soorten littekens:
- Atrofische littekens
Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken.
- Hypertrofische littekens
Hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. De littekens zijn sterk verdikt op de huid, er is veel collageen weefsel gevormd. In de meeste gevallen geeft het jeuk of pijn bij plaatsen waar de beweeglijkheid groot is.
- Keloïdale littekens
Een keloïdaal litteken kan vergeleken worden met een hypertrofische litteken maar het groeit over de grens van het wondgebied heen. Keloïdale littekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij negroïde mensen.
Voor behandeling zie: Huidverbetering | NeoGen plasmabehandeling, laserbehandeling, littekentherapie, peelingbehandeling, microdermabrasie, DermaPen3®, LPG
De mobiele fysio- en huidtherapeut©