Wat is manuele lymfedrainage?
Manuele lymfedrainage is een speciale massage die erop gericht is om het lymfevocht te verplaatsen. Door middel van een zacht pompende beweging wordt de vochtopname door de lymfevaten gestimuleerd en het functioneren van goede vaten bevorderd. De beweeglijkheid van het lymfevatensysteem wordt geactiveerd en gestimuleerd wat de afvoermogelijkheden van de lymfe doet vergroten. Hierdoor kan er meer lymfe worden afgevoerd.

Wat zijn nog meer effecten van manuele lymfedrainage?
Manuele lymfedrainage werkt ook vaak pijn- en drukverlichtend en indien er sprake is van een wond geneest deze sneller. Deze massage wordt vaak gedaan in combinatie met lymphapress®, lymfetape, zwachtelen en het aanmeten van elastische therapeutische kousen.

Ook is LPG Endermologie een mogelijkheid om in te zetten bij lymfevocht. Er zijn verschillende programma’s hierin mogelijk. Meestal werkt deze behandeling effectiever bij complexe zorg, denk aan oncologische (na)zorg. Patiënten kunnen last hebben van vocht, een verharde huid, maar ook van fibrose of littekens. Ten opzichte van manueel behandelen zien wij met LPG Endermologie snellere en zichtbare verbeterde resultaten. Onze fysio- en huidtherapeuten kunnen in dit traject nauw met elkaar samen werken.

Behouden van resultaat bij manuele lymfedrainage
Als het vocht is afgenomen wordt er een therapeutische elastische kous (of ander compressiemiddel) aangemeten om het vocht en het resultaat van de behandeling te behouden. Er zijn meerdere methoden die de afvoer van vocht kunnen stimuleren. Onder andere:

Oedeem- en fibrosegrepen
Dit zijn speciale massagegrepen. Met oedeemgrepen wordt vocht verplaatst naar een plaats waar het vocht makkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen wordt verhard weefsel (samenklontering van eiwitten) soepeler gemaakt.

Lymphapress®                                                                                                                        
Lympha Press® is een vorm van intermitterende Pneumatische Compressietherapie en kan worden ingezet bij de behandeling van (lymf)oedeem.

De mobiele fysio- en huidtherapeut©