Er bestaan verschillende soorten oedeem:
Veneus oedeem
Bij veneus oedeem functioneren de kleppen in de vaten niet optimaal waardoor er geen goede bloedstroming en vochtafvoer plaatsvindt. Vochtophoping is dan vaak vooral rond de enkels gelokaliseerd. Klachten zoals spataderen en rusteloze benen komen vaak voor.
Lymfoedeem
Lymfoedeem is een vochtophoping welk veroorzaakt wordt door een storing in het lymfesysteem. Deze storing kan aangeboren zijn of optreden na beschadiging van de lymfvaten en/of lymfknopen, zoals bij een operatie na (borst)kanker.
Een arts kan de diagnose lymfoedeem stellen. Therapie kan pas starten als de diagnose gesteld is door een arts. Soms kan de huisarts de diagnose lymfoedeem al meteen stellen, soms is het nodig een specialist te laten kijken naar een gezwollen arm of been voordat duidelijk is dat het om lymfoedeem gaat.
Voor behandeling van het oedeem wordt in de regel doorverwezen naar een gespecialiseerde fysio- of huidtherapeut, namelijk de oedeemtherapeut. Op deze site vindt u meer informatie over lymfoedeem en de behandeling van lymfoedeem.
Lipoedeem
Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Ook voeren de lymfvaten niet voldoende vocht af. Lipoedeem is o.a. herkenbaar aan het rijbroek fenomeen (smalle taille en brede heupen). De voeten altijd vrij van oedeem en bij deze vorm van oedeem ontstaan snel blauwe plekken en is de huid (erg) drukgevoelig. Lipoedeem komt alleen bij vrouwen voor. Vaak komt de aandoening tot uiting bij hormoonverandering zoals in de puberteit, na zwangerschap of tijdens de overgang.
Voor behandeling zie: oedeemtherapie, zwachtelen, manuele lymfedrainage, Lympha Press®, lymfetape, therapeutische elastische kousen, littekentherapie